Olvasnivaló

KÖZ-TÉR Alapítvány

7621 Pécs, Perczel M. u. 35.
Telefon.: +36 20 3424 897
E-mail: info@kozterapalitvany.hu
adószám: 18204584-2-02

Étkezési zavarok

Az evési szokásokban az ember lelkiállapota és az affektív (érzelmi, indulati) szükségletei tükröződnek.

Az étkezési zavarok különböznek ugyan egymástól, de sok bennük a hasonlóság. Az ilyen problémával küzdő emberek az étkezéssel illetve a testük alakjával, jóval többet foglalkoznak, mint mások, központi téma ez életükben, gyakran a kapcsolataik és szociális életük rovására.

Típusa:

Anorexia nervosa egy pszichés betegség, az evészavarok egyik alapvető típusa. Az anorexia szó szerinti jelentése az étvágy elvesztése („orexis” = vágy, „an-orexis” = vágy elvesztése). A nervosa kiegészítés a betegség pszichés (idegi) eredetére utal. Kialakulásában személyiségzavar, szociális és biológiai tényezők is szerepet játszhatnak. Pszichológusok szerint az anorexiás nők nagy része olyan családból származik, ahol magasak velük szemben az elvárások, s teljesítménykényszer nyomása alatt állnak. A táplálék elutasítása így egyfajta lázadás. A társadalmi hatás sem elhanyagolható: a média közvetítésével a soványság divattá, követendő példává vált. A biológiai okok között az egyik hipotézis szerint az hipotalamusz működésében beállt zavar is szerepelhet.

Ennek az evési problémának fő jellemzője, hogy a beteg drasztikus mértékű fogyásra törekszik. Orvosi esetnek tekinthető az, aki legalább 15%-kal könnyebb, mint a legkisebb normális súlya. Az önéheztetéshez gyakran társul kényszeres tornázás is. Mindezek hátterében az áll, hogy az anorexiás személy testképe torzult, túl kövérnek látja magát. A betegség azért is figyelemre méltó, mert a kialakulása után a halálozási arány eléri a 8-9%-ot.

Bulimia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően édesség - elfogyasztására képes. Ez törvényszerűen elhízáshoz vezet, amit elkerülendő a beteg önmagát hánytatja, hashajtókkal vagy eltúlzott fizikai aktivitással él. Hányás után a beteg ismét szenved, az evési kényszernek csupán néhány óráig tud ellenállni, majd ismételten étkezik, és önmagát hánytatja. A betegség súlyosbodásával az étkezések és hányások között eltelt idő egyre csökken, a kényszer eluralkodik a beteg kaotikussá váló életén. Így például a beteg képes az ételmaradékot kiszedni a szeméttartóból vagy akár lopni, hogy kényszerét enyhíthesse. Viselkedésüket többnyire visszataszítónak tartják, és szégyellik magukat miatta. A bulimia nervosát 1979-ben fogadták el, mint önálló, pszichoszomatikus betegséget. Szinte kizárólag tizenéves lányok vagy fiatal nők betegsége. Férfiakban elvétve fordul elő. Gyakorisága a sok rejtett eset miatt pontosan nem ítélhető meg. A felismert esetek gyakorisága a 18 és 25 év közötti női populáció 3%-a.

Ortorexia: csak egészségesnek tartott ételek fogyasztása

Exorexia: testedzés-függőség

Pregorexia: terhesség alatti túlzott fogyókúrázás

Obesitas: elhízás