Olvasnivaló

KÖZ-TÉR Alapítvány

7621 Pécs, Perczel M. u. 35.
Telefon.: +36 20 3424 897
E-mail: info@kozterapalitvany.hu
adószám: 18204584-2-02

A projekt

A KÖZ-TÉR Alapítvány, összhangban alapító céljaival az elmúlt időszakban is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges életmód népszerűsítésére, kiemelve a sport, a mozgás és a természetben együtt eltöltött idő közösségformáló erejét.

A TÁMOP 6.1.2/11/1 kódjelű pályázat kapcsán kidolgozott „MOZGÁS-TÉR” elnevezésű programsorozat is ezen alapelvek mentén szervezett.

A tíz hónapot felölelő ingyenes programsorozat rendezvényei mind az egészséges életmód népszerűsítését célozzák, annak kialakításában kívánnak hasznos tanácsokkal és praktikus útmutatókkal szolgálni a programban résztvevő családok számára.

A programok

A tíz hónapot felölelő programsorozat öt fő tematikai pillér mentén valósul meg.

E tematikus pillérek mindegyike valamely aktuális, az egészséges életmód szükségességét hangsúlyozó téma:

1. mozgásszegény életmód, 2. táplálkozás, 3. népbetegségek, 4. balesetmegelőzés, 5. közösség

A programsorozat nyitó és záró rendezvényein a résztvevőknek lehetőségük nyílik fizikai és egészségi állapotuk felmérésére: testtömeg, BMI, vércukorszint, vérnyomás stb. Ez egyfajta figyelemfelkeltőként is szolgálhat az életmódjukban való változtatás szükségességét hangsúlyozandó, másrészről pedig összehasonlítási alapként is szolgálhat a tíz hónapos programsorozaton részt vevők számára, mennyit változott, változik az állapotuk a programsorozat végére.

A sport és mozgás népszerűsítésében nagy hangsúly kap a kerékpár, mely amellett, hogy egy rendkívül költségtakarékos és praktikus közlekedési eszköz a hétköznapokban, kitűnő eszköze lehet a mindennapok során felgyülemlő stressz kezelésének a szabadidő tartalmas eltöltésének során egyaránt. A kerékpár kapcsán olyan praktikus ismeretek kerülnek megosztásra, mint a kresz, a kerékpárutak, a felszerelések, vagy a karbantartás. A résztvevőknek lehetőségük nyílik megszerzett ismereteiket kamatoztatva megmérettetni magukat, valamint a társadalmi tudatosság apropóján, a megszerzett tudásukkal egy embertársukon segíteni.

Az előadások során a látogatóknak képzett szakemberek segítségével nyílik lehetőségük többet megtudni olyan aktuális és mindenkit érintő témákról és problémákról, mint korunk népbetegségei: az allergia, a szív és keringési rendszer problémái, a daganatos betegségek, vagy az elhízás.

Az egészséges táplálkozás népszerűsítése kapcsán neves, elismert szakemberek segítségével kaphatnak praktikus beszerzési, előkészítési és elkészítési tanácsokat a háziasszonyok, ahol természetesen a hölgyek mellett az urak és a gyerekek megjelenésére is feltétlenül számítunk.

A programsorozat szerves része a prevenció, melynek kapcsán a résztvevőknek lehetőségük nyílik megismerkedni a baleset esetén szükségek legfontosabb teendőkkel, megtanulni olyan alapvető technikákat, mint a sebkezelés, egy törött végtag rögzítése, vagy akár az újraélesztés.

A rendezvények reményeink szerint kitűnő alkalmat szolgáltatnak a résztvevő családok számára, hogy együtt családosan, tartalmasan töltsék szabadidejüket, a programok jó apropóként szolgálhatnak új közösségek, kapcsolatok alakulására, alakítására egyaránt.